fallback

Игра за милиарди на Червената планета

От успешната мисия на Curiosity до Марс до голяма степен зависи безоблачното бъдеще на НАСА

11:36 | 06.08.12 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В понеделник Марс стана по-богат с почти 2 млрд. евро. Защото днес на повърхността на Червената планета започна да се търкаля най-новата „играчка“ на американската космическа агенция НАСА. От марсохода Curiosity се очаква да продължи историята на успеха на мобилната лаборатория на НАСА, след като по-рано в понеделник той успя да се приземи със сложна техническа маневра на повърхността на планетата.

За американската агенция много неща са заложени на карта. След силното орязване на бюджета струващата 1,9 млрд. евро (2,5 млрд. долара) мисия е „последното ура на планетарната програма на НАСА за идните няколко години“, пише New York Times.

Но дори и някоя дреболия при маневрите при кацането рано в понеделник сутрин да се беше объркала, то Curiosity щеше да стане най-скъпата купчина скрап на всички времена. Причината е, че марсоходът навлезе в атмосферата с огромна скорост от 20 000 км/ч, след което се отдели от носителя и изстреля ракети, които намалиха скоростта на спускането. Така задължителните спирачни джетове, допълнителният парашут и дори монтираният на борда кран оставаха доста място за евентуални грешки.

Затова не е и никак чудно, че мениджърът на НАСА Джон Грънсфилд проследи случващото се през цялата последна седмица с нарастващо безпокойство, предаде DPA. „От седмици съм неспокоен и на тръни на края на стола“, казва той малко преди приземяването. „Едва след като марсоходът стъпи сигурно на планетата, ще мога да се облегна спокойно назад“, признава той. Успехът при кацането бе посрещнат с овации и облекчение в контролната лаборатория за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния. Първите снимки от повърхността са започнали да идват веднага, а изображенията с висока резолюция ще дойдат по-късно. За НАСА всеки провал би бил ужасно неудобен, защото тя заложи на грандиозно медийно отразяване. Навсякъде в САЩ са организирани публични мероприятия, като на  Times Square в Ню Йорк като вечерен спектакъл бе излъчвано самото кацане.

Който обаче очаква висококачествени изображения на природата на Червената планета, както след първото кацане на Луната, може да изпита разочарование. Зрителите едва ли ще могат да видят много неща. Въпреки че НАСА специално промени хода на своята космическа сонда Odyssey в орбитата на Марс, която сега служи като междинна станция за предаване на  сигнали към Земята, през гъстата атмосфера на планетата първоначално ще може да се изпраща съвсем малко информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
fallback